- فعالسازی آنی لینک دانلود، پس از ثبت سفارش
- فروش فقط از طریق تحقیق آنلاین
- دسترسی به فایل محصول به صورت مادامالعمر
- تضمین کیفیت فایل ها
Hurry and get discounts on all Apple devices up to 20%
Sale_coupon_15
۴۵,۰۰۰ تومان
خرید و دانلود تحقیق انگلیس و دوره ملی شدن صنعت نفت
حضور نيروهاي بيگانه در صحنة تحولات سياسي ـ اجتماعي هر كشوري كاملاً طبيعي و روشن است. خواه اين حضور مستقيم باشد يا غيرمستقيم، دوستانه باشد يا خصمانه، و يكطرفه باشد يا دو طرفه. همة گونههاي اين حضور تحت عنوان روابط خارجي قابل تحليل و بررسي ميباشند كه مجموعة تعاملات اجباري يا اختياري و دوستانه يا خصمانة سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي كشورها با يكديگر را شامل ميشود.
البته كشورهاي مختلف به لحاظ ويژگيها و امتيازات ژئوپوليتيك خود، از سطوح مختلف روابط خارجي برخوردار ميشوند و از لحاظ فعال يا منفعلبودن متفاوت هستند. هر چند كه امروزه در سيستم دهكدة جهاني و پروژة جهاني كلية ويژگيهاي ژئوپوليتيك قرار است كه رنگ ببازد و همة واحدهاي جغرافيايي در خدمت به يك مركز ادامة حيات دهند، اما به هر حال هنوز هم دولت ـ كشورها پابرجا هستند و هر كدام از آنها ساير كشورها را بيگانه قلمداد ميكند.
ايران كه يكي از ممتازترين كشورهاي ژئوپوليتيك جهان محسوب ميشود همواره داراي اصول مشخصي در تعامل با ساير كشورها بوده است كه از آن به سياست خارجي تعبير ميشود. با بررسي تاريخ درمييابيم كه ايران در دورههاي پيش از اسلام، و بعد ازآن تا دوران صفويه داراي اصول و مباني مشخصي در رابطه با كشورهاي بيگانه بوده است.
بويژه در دوران شكوهمند تمدن اسلامي، اين اصول و مباني برگرفته از تعاليم ديني و اسلامي و كاملاً منسجم و نظاممند بود. اين رويه تا زمان صفويه كم و بيش پا برجا بود و حتي در طي حكومت سيسالة كريمخان زند تا حدود زيادي رعايت ميشد.
در تكوين تحولات سياسي- اجتماعي ايران و از منظر جامعه شناسي سياسي چهار نيرو از نقش اصلي و محوري برخوردار بودهاند كه عبارتند از: نيروي دولت و هيات حاكمه، نيروي مذهب و علما، نيروي منورالفكري و جديد و نيروهاي بيگانه. در اين گفتار به نقش نيروهاي بيگانه در تحولات سياسي، اجتماعي ايران ميپردازيم تا دريابيم تاثيرات بيگانگان بر تحولات سياسي و اجتماعي ايران چه بوده است؟
از سوي ديگر جهت بررسي نقش بيگانگان، ناچاريم از دو مقوله سياست خارجي و روابط خارجي سخن به ميان آوريم. تفاوت اين دو در اين است كه روابط خارجي ممكن است تابع برنامه ريزي مشخصي نباشد در حاليكه سياست خارجي امري برنامهريزي شده و مدون و تابع منافع ملي كشورها است. انديشمندان روابط بين الملل منافع ملي را به دو دسته تقسيم ميكنند:
منافع ملي اوليه: منافعي هستند كه به هيچ وجه نميتوان از آنها صرف نظر كرد. به عنوان مثال حفظ استقلال و تماميت ارضي يك كشور جزء منافع اوليه محسوب ميشود و تحت هيچ شرايطي نميتوان آنرا ناديده گرفت.
منافع ملي ثانويه: منافعي هستند كه در اولويت اول قرار ندارند. تامين رفاه شهروندان و توسعه همه جانبه يك كشور، از جمله اموري است كه جزء منافع ثانويه به شمار ميروند.
براساس توضيح فوق در خصوص سياست و روابط خارجي ميتوان چنين گفت كه ايران در دوره قاجاريه از سياست خارجي خاصي برخوردار نبوده است. در دوره پهلوي نيز وضع برهمين منوال است و ايران صرفا داراي روابط خارجي با ديگر كشورها بود.
در اين دو دوره سياست خارجي ايران توسط دولتمردان ايراني و در داخل مرزهاي كشور تدوين نميگشت بلكه عمدتا توسط بيگانگان و متناسب با منافع ملي همان كشورها تدوين ميشد. برهمين اساس منافع ملي ايران به هيچ وجه مد نظر قرار نميگرفت تا جهت تامين آن، سياست خارجي مدوني به وجود آيد.
اين درحالي است كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي و قطع سلطه بيگانگان بر كشور، علاوه بر روابط خارجي، مقوله سياست خارجي نيز ظهور يافت.
در دهه 1320 شمسي آمريكا و همچنين شوروي در صدد بدست آوردن امتياز نفت ايران برآمدند. با اين وجود آمريكا به انعقاد قراردادي در زمينه نفت با ايران موفق نشد اما مسير ديگري را براي نيل به اهداف خود برگزيد. اين دولت تحت عنوان كمك و برنامهريزي براي توسعه ايران سعي نمود تا هم در دولتمردان ايراني نفوذ پيدا كند و هم تا حد امكان از نفوذ انگلستان در ايران بكاهند و خود نقش اصلي را در صحنه سياسي ايران برعهده گيرد.
از سوي ديگر آمريكا در عرصه بين الملل رقيب جدي شوروي به حساب ميآمد و لازم بود تا از حضور و نفوذ شوروي نيز در ايران جلوگيري نمايد. اين در حالي بود كه روسها هنوز ايران را تخليه نكرده بودند و به كارشكني ميپرداختند. اين كشور خروج نيروهاي خود از ايران را منوط به كسب امتياز نفت شمال نموده بود. از طرفي مجلس چهاردهم، ماده واحدهاي به تصويب رساند كه به موجب آن تا زماني كه نيروهاي اشغالگر در ايران حضور دارند هيچ مقامي حق مذاكره در خصوص نفت و يا اعطاي امتياز نفتي به ديگران را ندارد.
با اين وجود قوام- نخست وزير وقت- با روسها در اين زمينه مذاكره كرد و ظاهرا قرار شد تا چنين طرحي در مجلس به تصويب برسد. اما پيش از آن مي بايست شوروي ايران را تخليه نمايد و دست از حمايت دولتهاي دست نشانده خود در مناطق كردستان و آذربايجان بردارد.
خرید و دانلود تحقیق انگلیس و دوره ملی شدن صنعت نفت
برای خواندن ادامه مطلب پروژه تحقیق انگلیس و دوره ملی شدن صنعت نفت، خرید و دانلود را انجام دهید. تا فایل ورد آن در اختیار شما قرار بگیرد.
حجم |
70 کیلوبایت |
---|
تعداد صفحات |
20 |
---|
نوع فایل |
word |
---|
دسته بندی |
تاریخ |
---|
گروه مورد استفاده |
دانش آموزان, دانشجویان |
---|
هنوز حساب کاربری ندارید؟
ایجاد حساب کاربری
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.