- فعالسازی آنی لینک دانلود، پس از ثبت سفارش
- فروش فقط از طریق تحقیق آنلاین
- دسترسی به فایل محصول به صورت مادامالعمر
- تضمین کیفیت فایل ها
Hurry and get discounts on all Apple devices up to 20%
Sale_coupon_15
۴۵,۰۰۰ تومان
خرید و دانلود تحقیق عوامل موثر در زایش و اعتلای تمدنها
عوامل متعددی در زایش و اعتلای تمدن ها نقش دارند.یکی از این عوامل امنیت و آرامش یعنی امکان کاهش اضطراب ها و دل مشغولی هاست.عامل دیگر که در واقع روح اصلی هر تمدن است گونه ای از غرور و هم بستگی ملی یا به تعبیر ابن خلدون عصبیت است.عامل بعدی اصل همکاری و تعاون است تا گروهی هم نظر بر اساس آن و با تکیه بر اخلاقیات بتوانند شالوده تمدنرا پی ریزی کنند.در کنار این عوامل اخلاق را نیز نباید نادیده انگاشت.تسامح به معنای تحمل،بردباری و صبوری و نیز حفظ وحدت و یکپارچگی و دین از دیگر عوامل تمدن ساز به شمار می آیند.
در کنار این هفت مولفه اصلی از دوعامل دیگر نیز باید نام برد ، رفاه نسبی و فشار اقتصادی و اجتماعی .عامل نخست می تواند برای هر جامعه ای زیر ساخت یک تمدن باشد که با دست یابی بدان،شرایط بروز و آشکار شدن توانایی ها هموار میگردد وعامل دوم این ویژگی را دارد که نیاز جامعه را عیان ساخته افراد را گرد یک محور قرار میدهد و بدین ترتیب شرایط را برای زایش یا اعتلای تمدن فراهم میکند.
قانونمداری را باید همان اطاعت از قوانین و حکومتهای قانونمدار دانست؛ به یک معنا، جامعه با قوانین به وجود میآید و با آن به شکوفایی و بالندگی میرسد و در نهایت با فقدان آن، از هم فرو میپاشد. به باور قرآن، جوامع را گروهی از انسانها تشکیل میدهند که به جهت رفع نیازهای متقابل گرد هم آمده و با وجود اختلافات ناشی از تضاد منافع و خواستهها، با قوانین اداره میشوند. در حقیقت، قوانین مجموعهای از دستورهای بازدارنده از ظلم و ستم و تعدی به دیگران است. قوانینی که جوامع بر پایه آن شکل میگیرد، قوانین عقلانی و یا دینی است. این قوانین به عنوان قوانین شرعی، اخلاقی، حقوقی و عرفی شناخته شده است. از این رو، تا زمانی که قوانین بر جامعهای حاکم است و مدیران سالم آن را مدیریت و اجرا میکنند، جامعه به سوی شکوفایی میرود و به همین دلیل، قرآن قوانین را مهمترین و بلکه تنها علت رشد و شکوفایی تمدنی بشر بر شمرده است؛ به عنوان نمونه آیات 26 تا 56 سوره یوسف، آیات 83 تا 96 سوره کهف، آیات 16 تا 24 سوره نمل، آیات 12 و 13 سوره سبأ و آیات 34 تا 39 سوره ص به این حقیقت اشاره دارند.
از جمله شاخصهای مهم تمدن اسلامی، نقش محوری اخلاق و معنویات است. جرجی زیدان، نویسنده مسیحی لبنانی در این زمینه مینویسد: «نخستین اقدام سودمند پیامبر پس از ورود به مدینه، بستن پیمان دوستی میان مسلمانان مکه و مدینه بود. عقد برادری میان مهاجرین و انصار، نخستین شالوده اتحاد اسلام بود که توسط پیامبر طرح شد.» از نظر وی از همان ابتدا، مسلمانان با تأکید بر اخلاقیات و معنویات، به آئین اسلام رسمیت و اهمیت دادند و تمدن اسلامی را بر پایه اخلاق و معنویت پایهریزی کردند.
مقولات دین و اخلاق، با فرهنگ و تمدن در ارتباط هستند و در اعتلای فرهنگ و تمدن تأثیر دارند. بیشتر اندیشمندان معاصر بر این مسأله اتفاق نظر دارند که تمدن غربی، اگر چه به لحاظ دانش و صنعت در اوج است، اما در این مدنیت، اخلاق به همان اندازه اعتلا نیافته است و سیری نزولی را طی میکند. امروزه بسیاری از متفکران معتقدند که تمدن غربی به دلیل عدم توجه به اخلاق و معنویت رو به افول است. پاتریک جی. بوکانان، نویسنده آمریکایی، در کتاب «مرگ غرب» این مسأله را مطرح میکند که: «چرا جامعهای که از نظر علمی سیر صعودی دارد، در حال تجزیه و مرگ است؟ (بوکانان، 1384ش: 67).
صاحبنظران در مورد علت سیر نزولی فرهنگ غربی نظراتی را ابراز داشتهاند. تفکری که پس از رنسانس در مغرب زمین حاکم شد، بر سه پایه اساسی اومانیسم یا انسانمحوری، لیبرالیسم و سکولاریسم استوار بود. در مکتب اومانیسم، انسان موجودی مستقل، بریده از آسمان و بی نیاز از هدایت الهی است. همچنین فرهنگ و تمدن غربی با اعتقاد به لیبرالیسم و اصالت دادن به سودجویی فردی، اصول و ارزشهای اخلاقی و معنوی را انکار میکند. البته انکار این اصول، حاصلی جز اباحیگری و بی بند و باری در جامعه غرب نداشته است. از خصیصههای دیگر تمدن غرب، سکولاریسم یا دنیاگرایی است که از پیامدهای آن، نفی حاکمیت دین در حوزه قانونگذاری و برنامهریزیهای اجتماعی است. امروزه اومانیسم، سکولاریسم و لیبرالیسم اندیشههای حاکم بر فرهنگ و تمدن غربی است که در جنبههای مختلف زندگی انسان غربی تأثیر دارد.
بوکانان در پاسخ به این سؤال که چرا فرهنگ و تمدنی که غرب از آن دم میزند، غیر قابل تحمل است ؟ مینویسد: «این تمدن به خاطر تضاد با اخلاقیات و معنویات و آنچه بر سر قهرمانان سنتی و دینی آورده، مورد نفرت است. در واقع، ایدئولوژی حاکم بر تمدن غرب، با سرشت انسان و خدای طبیعت در تضاد است.» وی عدول از اخلاقیات و حذف دین از سیطره زندگی بشر غربی را از جمله عوامل نزول تمدن غرب میداند و معتقد است: «در سال 1983 هنگامی که در کاخ سفید بحث بر سر بحران پزشکی بود، 600 آمریکایی به خاطر بیماری ایدز، جان خود را از دست دادند. همجنسگرایان ، به طبیعت اعلان جنگ داده بودند و طبیعت نیز آنها را به بدترین شکل مجازات کرد. تا به حال صدها هزار نفر ناقل ویروس «اچ آی وی»، تنها به لطف مصرف روزانه داروهای ترکیبی کاکتیل (Cocktail) زنده نگه داشته شدهاند. انقلاب جنسی نیز برای از بین بردن نسل بشر، آغاز شده است. سقط جنین، طلاق، کاهش میزان تولد، خودکشی جوانان، مصرف مواد مخدر، بدرفتاری با زنان و سالمندان، بی قیدی در امور جنسی و دهها مورد دیگر، همگی نشانگر این است که تمدن غرب در حال افول است.» (همان، 85) این نویسنده آمریکایی، تأثیر تمدن غرب را همچون هروئین میداند که در ابتدا ظاهراً فرد را تسکین میدهد، اما با جذب شدن در عمق بدن، انسان را از پای در میآورد. کنت مینوگ (KENNETH MINOG) دیگر نویسندۀ آمریکایی نیز در کتاب «معیار جدید» مینویسد: «به خاطر این همه دوری از اخلاق، نمیتوانیم ادعا کنیم که تمدن اروپایی و غربی برتر است.»
اصولا ً در هر جامعه یا تشکل اجتماعی، هنگامی که اخلاقیات رشد و نمو کند و مردم، اصول اخلاقی و معنوی را محترم بشمرند، بقا و پویایی آن تضمین میشود. نویسنده کتاب «پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» مینویسد: «اگر جامعهای به میزان قابل قبولی از تمدن رسیده باشد، اما به قوانین احترام نگذارد، این مدنیت به سستی میگراید و سرانجام ناامنی و بی نظمی، ارکان مدنیت آن جامعه را فرو خواهد ریخت و آن تمدن پویایی خود را از دست خواهد داد. زیرا تمدن بی هدف، به بی قیدی و لاابالیگری میانجامد.» به همین دلیل، اساس و ارکان تمدن اسلامی بر معیارهای اخلاقی، معنویات، اتحاد و رعایت قوانین فردی و اجتماعی پایهگذاری شد.
طبیعی است که ستایش علم و دانش به معنای ستایش دانشمند و عالم است. از این رو، یکی دیگر از عوامل مهم درخشش و بالندگی تمدن اسلامی تلاش برای برقراری ارتباط با دانشمندان دیگر و تشویق آنها توسط امیران، وزیران و خلفای سرزمینهای اسلامی بوده است و در این میان، تفاوتی میان دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان نبوده و در هزاران مسجد موجود در جهان اسلام، از قرطبه تا سمرقند شمار دانشوران کمتر از ستونها نبوده و علم و فصاحت ایشان در ایوانها انعکاس داشته است و راههای کشور از گروه بیشماری از جغرافیدانان و عالمان الهی پر بود که در طلب علم و حکمت روان بودند (دورانت، بیتا، ج4: 305).
میان مسلمانان و بسیاری از اقوام غیرمسلمان به حکم اجبار تماسهایی برقرار گردید؛ مثلاً در مشرق با چینیان، مغولان و هندوها و در مغرب با شامیان، یونانیان و قبطیان، در آفریقا با بربرها و در جنوب اروپا با اسپانیاییها و در همه جا با یهودیان این تماسها معمولاً دوستانه بوده است. جابربن حیان و البتانی از صابیین بودهاند که اسلام آوردهاند و در طب، افرادی نظیر حنین بن اسحاق ابن بطلان و ابن جزله مسیحی بودند که به اسلام گرویدند (سارتون، بیتا: 171). حتی پس از حمله مغول، خواجه نصیرالدین طوسی تلاش کرد تا خان مغول را به ساخت رصدخانهای در مراغه متقاعد سازد و پس از ساخت آن، به جذب دانشمندان از موصل و دمشق همت گمارد (نصر، 1385ش:70). مامون نیز کسانی را به قسطنطنیه، اسکندریه، انطاکیه و دیگر شهرها فرستاد تا مولفات علمای یونان را بیاورند و به ترجمه آنها بپردازند. همچنین بسیاری از ریاضیدانان، منجمان و طبیبان از عطایای او بهرهمند شدند (همان، 259-254). از عوامل پیشرفت علمی و ادبی مسلمانان در زمان عباسیان، اهتمام خلفا به ترجمه و انتقال علوم بدون توجه به قومیت و ملیت بوده است (زیدان، 1372ش: 582). جرجی زیدان توصیه میکند که این شیوه باید الگوی همه ملتها و ادیانی باشد که به دنبال عدالت و پیشرفت میباشند (همان).
در سرزمینهای اسلامی، وجود کتابخانههای عمومی نقش بهسزایی در شکوفایی تمدن اسلامی داشته است؛ به عنوان نمونه، در مرو دهها کتابخانه وقفی بینظیر وجود داشت (غنیمه، بیتا: 20) و در برخی از سرزمینهای اسلامی، کتابخانههایی وجود داشت که برای افراد فقیر کاغذ و پول فراهم مینمود (همان، 92). در بغداد نیز علاوه بر کتابخانه مساجد، بیش از صد صحافی وجود داشت که به چاپ کتاب مشغول بودند (همان، 304). در اندلس، ابوالمطرف قاضی قرطبه شش نسخهبردار دایمی استخدام کرده بود که از کتب مختلف نسخهبرداری میکردند. حراج کتابهای وی در قرطبه یکسال به طول انجامید و عایدات آن چهل هزار دینار بود (متز، 1380ش، ج1: 204).
بنا بر آنچه گذشت، پیروی از این سنت نیکو و فراهم ساختن مبادلات علمی میان مراکز پژوهشی و کتابخانههای دانشگاههای جهان اسلام میتواند نقش بسزایی در شکوفایی و رشد علمی کشورهای اسلامی و تمدن نوین اسلامی ایفا کند.
از اقدامات موثر خلفای سرزمینهای اسلامی برای ترویج علم و دانش، ایجاد مدارس و مراکز علمی بود که جنبۀ تدریس داشتند و مهمترین کار آنها پرداخت مخارج معاش علما بود تا با خیال آسوده به کسب علم و دانش بپردازند. ابوالقاسم جعفر بن محمد بن حمدان، فقیه شافعی در موصل، دارالعلمی ساخت و در آن، کتابخانهای وقف طالبان علم کرده بود و اگر دانشجوی تهیدستی به آنجا میرفت، وی کتاب و دفتر و پول به او میداد (همان، 205). خواجه نصیرالدین طوسی نیز در رصدخانه به فلاسفه روزی سه درهم و به فقها یک درهم و به محدثین نصف درهم حقوق میداد (دبیرخانه کنگره خواجه نصیرالدین طوسی،230). تأسیس نظامیههای بغداد توسط خواجه نظامالملک و دانشگاه الازهر در مصر شاهدانی دیگر بر این مدعاست که تأسیس چنین مراکزی نقش بسزایی در شکوفایی و رشد تمدن اسلامی داشته است.
در عصر معاصر نیز یکی از آرمانها و مبانی انقلاب اسلامی ایجاد همگرایی و تقریب میان مذاهب بوده است و تأسیس دانشگاه مذاهب بر این اساس صورت گرفت و در حال حاضر، تعاملات سازنده و تفاهمنامههای مشترک این دانشگاه با مراکز شاخص علمی جهان اسلام تحت اشراف مجمع جهانی تقریب دستاوردهای مهمی را در این عرصه رقم زده است.
بررسی سیر تحولات جوامع و تمدنها از شکلگیری تا زوال آنها نشان میدهد که جوامع در درون خود مدام در حال تغییر و دگرگونی هستند و بر اساس همین دگرگونیهاست که پویایی جامعه تحقق مییابد. البته در فرایند پویایی و تکامل جامعه، مسائل و مشکلاتی پدید میآید که جامعه را از رسیدن به اهدافش باز میدارد و سبب پیدایش تعارضها و تناقضهایی در جامعه میگردد و ساختار اجتماعی را به شدت تهدید مینماید و تداوم این شرایط در دراز مدت به انحطاط و مرگ آن تمدن میانجامد. با عنایت به مباحث یاد شده، چند پرسش اساسی مطرح میگردد: 1. تحولات در جوامع بر چه اساسی استوار است؟ 2. سیر تاریخی تمدنها چگونه است؟ 3. آیا میتوان با کشف قوانین حاکم بر تاریخ و جامعه، سرنوشت و آیندة اجتماع را به دست گرفت و کنترل کرد؟
خرید و دانلود تحقیق عوامل موثر در زایش و اعتلای تمدنها
برای خواندن ادامه مطلب پروژه تحقیق عوامل موثر در زایش و اعتلای تمدنها، خرید و دانلود را انجام دهید. تا فایل ورد آن در اختیار شما قرار بگیرد.
حجم |
70 کیلوبایت |
---|
تعداد صفحات |
16 |
---|
نوع فایل |
word |
---|
دسته بندی |
تاریخ |
---|
گروه مورد استفاده |
دانش آموزان, دانشجویان |
---|
هنوز حساب کاربری ندارید؟
ایجاد حساب کاربری
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.